Jarní dny jako by nám přidávaly na lehkosti. Všechno se probouzí a pokaždé, když zasvítí sluníčko, chci ven, jen tak, bez těžkých zimních vrstev. Přijde mi zajímavé, že s kávou to mám podobně. Jako bych potřebovala i tady odlehčit. Ačkoliv si v zimě často dělám kávu z moka konvičky, teď na ni nemám vůbec chuť. Najednou mi i ona přijde moc těžká.

Na jaře víc než kdy jindy sahám po french pressu

Je to totiž nejjednodušší a nejrychlejší cesta k lehčí kávě, která nepotřebuje žádný rituály. Tak nějak přirozeně se mi staví do cesty. Snažím se teď co nejvíc šetřit časem. Přeci jenom role manželky, maminky, kuchařky, učitelky a podnikavé duše vyžaduje (nejen v dnešním nouzovém stavu) plné nasazení. Navíc potřebuji vyšetřit taky chvilku pro zahradu, nechci prošvihnout ideální období pro výsevy.

Líbí se mi, že french press snese poměrně cokoli …

French press se hodí jak pro střední pražení, tak světlejší kávu s vyšším stupněm kyselosti. Na tu mám chuť teď nejčastěji. Asi to chce zkrátka šťávu. Ve french pressu můžete s klidem připravit jak směsi Arabiky a Robusty, tak čistokrevné jednodruhovky. Záleží na momentálním rozpoložení a vaší chuti experimetnovat.

… a připravit v něm kafe zvládne i vaše bábinka

Připravit kafe ve french pressu je víc než snadné. Stačí namlít kávu, co nejvíc nahrubo to jde, asi jako cukr krystal – zalít vodou těsně pod stupněm varu – zamíchat – chvilku počkat – stlačit sítko a podávat.

Kávoši French press

Pro technické typy tu máme o něco přesnější postup:

– uvařte si vodu a na chvilku ji odstavte

– vypláchněte french press teplou vodou

– nasypte namletou kávu a zalijte vodou (ne do plna, nechte kávu chvilku pracovat)

– dolijte zbytek vody a zamíchejte

– nasaďte píst opravdu jemně stlačte a znovu nechte kávu pracovat

– po 3-4 minutách stlačte a přelijte do připravených šálků

Nicméně jako u všeho nezapomínejte trochu zaexperimentovat a s přípravou kávy si pohrát. Je zajímavé pozorovat, jak se jedna káva chuťově liší při různých typech přípravy.

Zajímalo by mě, jak to máte s kávou na jaře vy? Taky odlehčujete?

Pohodový den přeju,
vaše kávoška Kamila

Utrousíte zrnko?



Uganda Kuku Bududa: když káva chutná po karamelu

5 měsíci ago

[…] je vlastně vtipné, protože Kami nedávno sepsala článek o odlehčené kávě z French pressu, s čím normálně souhlasím, akorát u Bududy mi tahle metoda přišla […]

Kávoši radí kam na kafe: nově otevření Kafe žebřík v Sušici

4 měsíci ago

[…] v Žebříku nedávám. Je to pro mě až futuristický přístroj, který kombinuje French press, překapávač a cold brew. Všemu tomu kraluje mobilní aplikace, kterou kontrolujete […]

Dopuj svého umělce

Podporujeme lidi s jedinečnou a inspirativní tvorbou napříč spektrem. Přidáš se k nám?

Dej si kávu

Jsme milovníci kávy, ne kávoví diktátoři. Rádi ti poradíme, jakou kávu koupit.

Neusínej, bav se

Zajímá tě, jak funguje online podnikání? Zapoj se do našeho projektu.