Ve srandě (ale možná na tom něco bude) Kamila říká, že jsem jejich specialista na alternativní přípravu kávy. Je pravda, že mě příprava kávy fascinuje. Mám docela velkou sbírku, která obsahuje několik překapávačů, džezvu, French press, moka konvičky, Aeropress a tak. Kávu dokážu připravit v kdejakých podmínkách a mnoha různými způsoby. Ale pokud si chci vychutnat opravdu dobrou kávu, vždycky sáhnu po Aeropressu.
5 důvodů, proč mám Aeropress ráda
1. Je lehký. Díky tomu, že je z plastu, se i přes svoje rozměry nepronese. Proto je oblíbený hlavně u cestovatelů. Já si ho s klidným svědomím beru na treky po Šumavě (hodně trekařů preferuje moka konvičku, upřímně si myslím, že netuší o jak dobrou kávu přichází).
2. Schovám do něj mlýnek. Další výhoda pro cestovatele. Pokud máte Portlex mini nebo Rhinoware, velmi snadno vsunete mlýnek do dutého středu pístu.
3. Je téměř bezúdržbový. To je prostě fakt. Po protlačení celého objemu vody se snadno odšroubuje spodek, papírové sítko se vyhodí, kovové opláchne a jednoduchým docvaknutím pístu se protlačí logr do koše (kompostu). Potom se Aeropress jen opláchne a je to.
4. Kafe z aeropresu miluju. Káva je z něj výborná. To hodně souvisí s tím, že si můžete zvolit hrubost mletí i dobu extrakce. Ještě se mi snad nestalo, že bych si udělala chuťově nedobrou kávu. Příliš silnou, nebo naopak slabou.
5. Baví mě experimentovat. S Aeropresem se nenudíte, máte s ním prakticky nekonečně možnosti. Oproti například moka konvičce, dripperům, džezvě a jiným si tady velmi snadno vyladíte kávu podle sebe. Stačí změnit dobu extrakce, hrubost mletí, přidat sítko a výsledná chuť bude jiná.
Aeropress vs jiné alernativy
Aeropress vs. Drip > u dripu je podle mě důležité zvolit dobrou kávu i vhodnou hrubost mletí zrn. Čím lepší káva, tím lepší nápoj. Ne že by to neplatilo i u Aeropressu, ale možnost si s kávou pohrát je značně větší.
Aeropress vs. Moka > z moka konvice dostanete jednu z nejsilnějších káv, kterou znám. Hodně lidem může chutnat kysele, nebo trochu připáleně. Káva z Aeropressu je daleko „lehčí“ a jemnější.
Aeorepss vs. French press > tady je srovnání velmi zajímavé a chuťově asi nejblíž. U Aeropressu je sítko jemnější a tak je větší variabilita u možného namletí a tím i různých extrakcí. Oproti French pressu se u Aeropressu protlačuje káva pod tlakem. A to také ovlivňuje chuť.
Kávový freestyle
Existují dva způsoby přípravy. Klasický a obrácený. Při přípravě “klasicky” máte filtr už vložený, našroubovaný a položený na hrnek. Vsypete kávu, zalejete vodou a až poté vsunete píst a stlačíte. V tomhle případě je prostor pro experimenty s extrakcí trochu menší. Při obrácené metodě (moje oblíbená) vsunete píst do Aeropressu, obrátíte ho vzhůru nohama, nasypete kávu, zalijete, našroubujete filtr a opatrně otočíte na hrnek. A samozřejmě stlačíte.
Co opravdu na Aeropressu miluju je možnost dělat si kávu po svém a pokaždé klidně trochu jinak. Můžete experimentovat s chutí i silou výsledné kávy.
Najdete hodně podrobných návodů na to, jak kávu v Aeropressu připravit. Kolik máte mít přesně namleté kávy, kolik stupňů má mít voda, jak dlouho se má káva louhovat. Pokud máte rádi tyhle jasně dané postupy, rozhodně vám je neberu a je dobré vědět, od čeho se dá odrazit.
Nicméně většina z nás neodměřuje přesné množství kávy, nemá teploměr ve varné konvici a neměří si dobu louhování stopkami. To je realita. A většinu z toho nemáte, ani když někam vyjedete. Což je přesně ta situace, kdy se Aeropress doporučuje a skvěle hodí.
Zajímavost o Aeropressu
V přípravě kávy v Aeropressu se pořádá mistrovství. Je velmi zajímavé pozorovat jednotlivé postupy. A vůbec celou komunitu okolo. Mrkněte na: World Aeropress Champ a nechte se inspirovat.
Jak dělám kávu já?
Jak už jsem zmínila mám rád obrácenou metodu. Vsypu namletou kávu a zalezu chvilku odstátou vodou. Všechno promíchám a nechám chvilku odpočinout (neměřím, vždy je to by oko podle právě koupené a namleté kávy). Potom našroubuji víčko, obrátím nad hrnek a stlačím píst. Ze své zkušenosti vím, že lze stlačit i jen tak v ruce (na cesty totiž často nosím skládací hrnek). Voilá. Kávu nevážím a extrakci nestopuji.
Kdy bych si Aeropress nevybrala?
I když je lehký, je dost veliký a při delším cestování s batohem ho nahrazuji skladným překapávačem.
Když chci jenom rychle kávu a víc neřešit.
Když chce kávu najednou velký počet lidí.
Doporučená káva do Aeropresu od Kávošů
A na konec, za Kávoše doporučujeme v Aeropressu vyzkoušet kávu Mountain Gorilla Uganda Kapchorwa. Je to takový vyladěný univerzál, se kterým si svůj šálek užijete jak v létě, tak i jindy. Tedy, je to káva, kterou si vychutnáte v Evropě pouze pod značkou Mt. Gorilla, zbylé žoky putují do Bostonu!
Káva fantasticky voní a v chuti připomíná ugandskou čokoládu a květinový med. A právě v alternativách je příjemně jemná.
Vaše kávoška, Nikola Nekesa.